1. Mózgu - kwasy tłuszczowe omega-3 z naturalną witaminą E, co jest klinicznie potwierdzone jako prewencja przeciw rozwojowi choroby Alzheimer’a, zmniejszenie ryzyka udaru ;P
2. Serca - równowaga między złym i dobrym cholesterolem
3. Układu nerwowego - kwas foliowy i witamina B6
4. Oczu - luteina.
5. Prawidłowego ciśnienia krwi - potas.
6. Regulacji poziomu cukru we krwi - awokado pomaga zapobiegać skokom poziomu cukru we krwi.
7. Zapobieganie stanom zapalnym - awokado odznacza się obfitością fitoskładników (fitozwiązków) takich jak polifenole i flawonoidy, które posiadają właściwości przeciwzapalne.
8. Opóźnienia starzenia - antyoksydant glutation wspiera wątrobę i system nerwowy. Jest odpowiedzialny za uzupełnianie i „odzyskiwanie” innych przeciwutleniaczy w ciele. Jest niezbędny dla silnego systemu immunologicznego. Awokado jest jednym z niewielu naturalnych produktów, które zwierają duże ilości glutationu.
9. Trawienia - składniki odżywcze i enzymy zawarte w awokado zmniejszają stany zapalne w żołądku. To również poprawia zdolność ciała do wchłaniania karotenoidów i substancji odżywczych.
10. Ochronę antyrakową - awokado pomaga chronić organizm przed nowotworem prostaty i rakiem piersi.
Źródło informacji o awokado: faktydlazdrowia.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz