czwartek, 2 stycznia 2014

Zielone spaghetti albo szpinakowe pesto

Danie jest bardzo zielone o zdecydowanym smaku szpinaku, więc mięsożercom pewno nie posamkuje. No, chyba, że ktoś ma już doświadczenie z różnymi rodzajami pesto i zielonych koktajli. Jak dla mnie zaskakująco kusząca propozycja szpinakowa! - zdrowa i niezwykle sycąca.




















Składniki
1/2 szklanki ciecierzycy
ok 150 g liści szpinaku (lub 100 g mrożonego)
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
makaron spaghetti
ew. żółty ser
ew. mleko roślinne

szczypta gałki muszkatołowej
czrny pieprz
ew. sól

Wykonanie
1. Ciecierzycę zalewam wodą i moczę przez noc. Następnego dnia gotuję zmieniając wodę ok. 1,5 godz.
2. Cebulę kroję w kostkę i przesmażam. Dodaję szpinak i mieszając smażę ok. 3-5 minut.
3. Do naczynia blendera ręcznego wsypuję ciecierzycę i cebulę ze szpinakiem.
4. Przeciskam czosnek przez praskę i dodaję wraz z przyprawami i oliwą. Blenduję na gładką masę.

W tym momencie masa nadaje się na farsz do naleśników, pierogów lub jako pasta do smarowania pieczywa. Ale to jeszcze nie koniec możliwości!:

5. Masę wkładam do garnka i zalewam odrobiną mleka taką, by nie przypalając dało się wszystko przygrzać.
6. Pod koniec gotowania lub na talerzu posypuję wszystko tartym serem.

na podstawie przepisu z: wegetarianka.blox.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;