wtorek, 31 grudnia 2013

Bigos wegetariański

Raczej nie jestem kapuściana. Często szukam przepisów z różnymi rodzajami kapusty z nadzieją, że coś mi jednak posmakuje, bo kapusta przecież zdrowa. Ale jakoś tak... Mama się bardzo postarała i na Wigilię w tym roku zrobiła pyszny bigos wegetariański. Zdecydowanie wart powielania! :)




















Składniki
1 kg kapusty kiszonej, po odciśnięciu soku
2 duże cebule
40g suszonych grzybów np. borowików
100g suszonych śliwek
ew. 1 kostkia wędzonego tofu
ew. 2 łyżki melasy
ew. 4 łyżki sosu sojowego
olej do smażenia
woda

6 liści laurowych
6 ziaren ziela angielskiego
4 ziarna jałowca
2 łyżki suszonego majeranku
czarny pieprz
kminek
słodka papryka
ostra papryka
ew. rozmaryn
ew. odrobina gorczycy

Wykonanie
1. Suszone grzyby zalewam wrzątkiem.
2. Z kapusty odciskam sok (ew. można też przepłukać wodą - wszystko to by bygos nie był zbyt kwaśny)
3. Cebulę kroję na kostkę i podsmażam.
4. Kapustę kroję, wrzucam do gara i zalewam wodą tak by się lekko przykryła, ale nie za moco, by nie była jak zupa. Dodaję przyprawy i gotuję na małym ogniu.
5. W międzyczasie grzyby kroję na mniejsze kawałki i dorzucam do garnka wraz z sokiem w którym się moczyły.
6. Kroję też suszone śliwki i dorzucam.
7. Tofu przesmażam na patelni i dorzucam do całości.
8. Gotuję to wszystko na malutkim ogniu najlepiej z przerwami przez 2-3 dni, mieszając co pół godziny drewnianą łyżką.
9. Na koniec dodaję melasę i sos sojowy, ew. solę do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;