Tajemnicą tej zupy jest jej prostota, żeby nie powiedzieć prostactwo :) Nie można przekombinować. To wiejskie danie zrobione z najprostszych warzyw i szczawiu narwanego na rowie (tego od krowy zapewne :) ).
Składniki
1 litr wody
2 ziemniaki
1 marchew
1 cebula
1/2 słoiczka szczawiu (lub garstka świeżego)
2 jajka
kwaśna, gęsta śmietana - pół łyżki na każdy talerz zupy (np. 18% Piątnica)
czarny pieprz
sól
Przygotowanie
1. Ziemniaki kroję na małą kosteczkę.
2. Pół marchewki trę na małych oczkach a drugie pół kroję na plastry.
3. Cebulę kroję na połowę.
4. Warzywa zalewam zimną wodą i gotuję aż ziemniaki będą miękkie.
5. W drugim garnku gotuję jaja na twardo i kroję na małą kosteczkę.
6. Gdy ziemniaki są miękkie, wyjmuję z garnka cebulę, dodaje szczaw i jajko. Gotuję jeszcze chwilkę.
7. Śmietanę dodaję już w talerzach.
Zajadać z dobrym chlebem! :)
Odling
-
Czy wiecie czym jest odling ? Nie znałam znaczenia tego słowa. Tymczasem
odling to szwedzkie słowo oznaczające “uprawę” lub “ogrodnictwo”. W
kontekście o...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz