Nie mylić z ogrodowym humusem! ;)
Składniki
1/2 szklanki cieciorki (przed gotowaniem) --> uzyskamy 1,5 szklanki hummusu
3 łyżki sezamu
oliwa z oliwek
1/2 cytryny
1 ząbek czosnku
Do podania
natka pietruszki
oliwki
pieprz cayenne
Wykonanie
1. Cieciorkę zalewam wodą (której jest 2x więcej niz ciecierzycy), dosypuję odrobinkę sody oczyszczonej i zostawiam na całą noc.
2. Odlewam wodę, zalewam nową i gotuję ciecierzycę ok 2 godzin (musi być bardzo miękka, maślana).
3. Płuczę ugotowaną cieciorkę i blenduję bardzo dokładnie wraz z sezamem, czosnkiem, sokiem z cytryny, 1 łyżką oliwy z oliwek i zimną wodą dolewaną ostrożnie w razie potrzeby (regulacja pożądanej gęstości).
4. Przekładam do miseczki, polewam oliwą, posypuję pieprzem cayenne i natką pietruszki. Zajadam z dużą ilością oliwek i dowolnym pieczywem.
Odling
-
Czy wiecie czym jest odling ? Nie znałam znaczenia tego słowa. Tymczasem
odling to szwedzkie słowo oznaczające “uprawę” lub “ogrodnictwo”. W
kontekście o...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz