piątek, 1 marca 2024

Ostra salsa z boczniaków a la ryba po grecku

 Składniki:

1 opakowanie boczniaków
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
masło klarowane
1 puszka pulpy pomidorowej lub krojonych pomidorów itp.
ew. sos sojowy i syrop klonowy 
ew. świeża kolendra lub pietruszka do posypania

przyprawy:

sól, czarny pieprz, słodka papryka, ostra papryka, imbir, kolendra nasiona, kmin rzymski, suszone oregano lub zioła prowansalskie

Wykonanie:

1. Cebule kroję w wąskie plastry, boczniaki drę rękoma na wąskie paski
2. Cebulę podsmażam, a następnie dodaję czosnek, kolejno boczniaki
3. Dorzucam przyprawy, pulpę pomidorową, smażę.

Podaję z bagietką, chlebem lub kaszą gryczaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;