sobota, 21 maja 2011

Szarlotka od Marty D

Składniki:
50 dkg mąki
20 dkg margaryny
20 dkg cukru
2 jajka
około pół szklanki śmietany
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
20 dkg jabłek
5 dkg cukru
wanilia lub cukier waniliowy
cynamon
2-3 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:
Sporządzić ciasto półkruche, przesianą mąkę sieka się ze schłodzonym tłuszczem i proszkiem do pieczenia. Dodaje cukier jaja i śmietanę. Zrobione ciasto pozostawić do schłodzenia w lodówce,
następnie po wyjęciu z lodówki dzieli się na dwie części. Jedną część należy rozwałkować i przenieść na rozgrzaną blachę, drugą część rozwałkować i pozostawić na chwilę. Jabłka umyć, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Wymieszać z cukrem, przyprawami i tartą bułką.

Jabłka wyłożyć na ciasto równą warstwą, drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nią jabłka przyklejając brzegi do spodu. Wierzch podziurkować widelcem i piec na złoty kolor. Po upeczeniu wierzch posypać cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;