piątek, 20 maja 2011

Zupa ratunkowa

Ratunkowa, bo dobra jest na miesiączkę, migrenę i inne rodzaje
bezsilności ;) bo ma dużo żelaza i innych tam




















Składniki
4 średniej wielkości buraki
pół cytryny
1,5 l bulionu warzywnego
pół szklanki suszonej włoszczyzny
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
1 szklanka wody z kiszonych ogórków
pół szklanki wiśni (mogą być mrożone)
ew. 100 ml kwaśnej śmietany 22%
sól, pieprz
łyżeczka miodu
pietruszka do posypania

Sposób przygotowania
1. Buraki ugotuj w skórce. Kiedy będą miękkie, odcedź, ostudź, obierz i pokrój w półplasterki. Skrop cytryną.
2. W międzyczasie przygotuj wywar. Do bulionu warzywnego dodaj suchą włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy i 2 ząbki czosnku. Gotuj na małym ogniu 20 minut. Przecedź przez sitko, a do czystego wywaru dodaj buraki, szklankę soku z ogórków i wiśnie. Gotuj 20 minut.
3. Odcedź barszcz, a najładniejsze kawałki buraków odłóż na bok, żeby można je było później dodać do zupy.
4. Dopraw zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Dodaj 1 zmiażdżony ząbek czosnku.
5. Śmietanę zahartuj gorącą zupą, wlej do garnka i energicznie wymieszaj. Podawaj obficie posypaną pietruszką.

1 komentarz:

Anna pisze...

Jest rewelacyjna jak etiuda Chopina

Prześlij komentarz

 
;