Składniki:
100 g sezamu
100 g cukru trzcinowego
1 łyżka płynnego miodu pszczelego
2 łyżki wody
Sposób przyrządzenia:
Sezam wsypałam na suchą patelnię, uprażyłam na złocisty kolor. Cukier wsypałam do garnka, dodałam 2 łyżki wody i podgrzewałam, aż zaczął się topić i karmelizować. Płynny cukier połączyłam z miodem, dodałam sezam i dokładnie wymieszałam.
Szybciutko! Masę sezamową przełożyłam na arkusz papieru do pieczenia, przykryłam drugim arkuszem i rozwałkowałam na grubość około 5 mm. Po chwili odkleiłam górny arkusz papieru, pokroiłam na kawałki i pozostawiłam do wystudzenia. Chociaż jak dla mnie, najsmaczniejsze są na ciepło, kiedy są jeszcze lekko miękkie :)
przepis zaczerpnięty ze strony: www.kuchniajarska.pl
1 komentarz:
zrobiłem ze zwykłego cukru i są ochydne cukrowe wafle :(
dobrze, że poszło tylko 100 gram cukru i sezamków ;p
Prześlij komentarz