niedziela, 29 maja 2011

Zapiekanka ziemniaczano-szpinakowa

zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

Składniki:
6 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych w cieniutkie plasterki
300 g mrożonego szpinaku (pół opakowania)
1 cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku
200 g żółtego sera starego na dużych oczkach
pół szklanki bulionu jarzynowego
pół szklanki śmietany (płynnej)
kminek
gałka muszkatołowa
ostra papryka
sól
pieprz

Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut, dobrze odcedzamy. Szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody, siekamy. Na patelni rozgrzewamy po łyżce masła i oleju, szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy szpinak, smażymy ok. 10 minut na małym ogniu aż dobrze odparuje. Doprawiamy przyprawami.

Bulion łączymy ze śmietaną. Formę żaroodporną smarujemy tłuszczem.
Wykładamy ziemniaki, wygładzamy. Nalewamy połowę sosu, posypujemy połową sera. Na wierzch zapiekanki ziemniaczanej wykładamy szpinak, wyrównujemy, zalewamy resztą sosu, posypujemy pozostałym serem.

Zapiekamy ok. 25 minut, bez przykrycia. Studzimy 5-10 minut przed podaniem.

przepis z: www.zwegowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;