poniedziałek, 26 września 2011

Zupa grochowa






Składniki:
1/2 szklanki grochu
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
3 średnie ziemniaki
1 średnie marchewka
natka pietruszki
liść laurowy
ziele angielskie
majeranek
sól, pieprz

Sposób wykonania:
Groch namoczyć na noc. Namoczony groch gotować przez godzinę.

Po godzinie zabieramy się za dalsze działania (groch cały czas się gotuje). Podsmażamy posiekaną cebulę, dorzucamy czosnek. Podsmażamy razem i wrzucamy do gotującego się grochu. Następnie wrzucamy do garnka pokrojone w kosteczkę ziemniaki i marchewkę. Dodajemy zioła i przyprawy. Pozostawiamy na małym ogniu na 30 minut. Jak warzywa są już miękkie, dodajemy natkę pietruszki. Smacznego!

P.S. Basia kiedyś mówiła, że warto zaparzyć herbatkę z kopru.

www.dieta.senior.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;