niedziela, 22 lipca 2012

Kiszone ogórki




















Składniki:
(na ok. 10 litrowych słoików)

2 kg małych ogórków gruntowych
10 ząbków czosnku
20 ziaren ziela angielskiego
30 pałeczek chrzanu (jak na zdjęciu)
10 gałązek kopru z nasionami
20 liści porzeczki lub wiśni
10 płaskich łyżek soli kamiennej

Zalewa: 
3-4 litry wody
1/4 szklanki octu

Wykonanie:

1. Zagotować wodę.
2. Do gorącej wody dodać ocet.
3. Do każdego słoika powkładać ogórki (ciasno ale nie na ścisk!)
4. Do każdego słoika wsypać łyżkę soli, ząbek czosnku i pozostałe składniki.
5. Do każdego słoika nalać zalewy przykrywając ogórki.
6. Wysuszyć ściereczką zakrętki i gwinty słoików. Zakręcić.
7. Odwrócić słoiki. Będą "pracować" przez ok 3 dni (może wyciekać płyn). Po tym czasie można już słoiki postawić normalnie.
8. Ogórki są gotowe po ok. 3 miesiącach.

Przepis od babci

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;