poniedziałek, 16 lipca 2012

Tofu w złotej panierce















Składniki:

1 kostka tofu naturalnego
3 łyżki mąki kukurydzianej
sos sojowy
syrop z agawy(lub miód)
kilka łyżek oleju do smażenia
podprażone na suchej patelni ziarna sezamu
1-2 gałązki pokrojonego szczypiorku

Wykonanie:

Tofu kroję w kostkę, nie odciskam z płynu, powinno być wilgotne. Panieruję w mące kukurydzianej, tak by każdy bok był nią dobrze pokryty. Wrzucam na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażę po kilka minut z każdej strony do lekkiego zezłocenia. Wykładam na papierowy ręcznik.

Następnie każdą kostkę zanurzam najpierw w sosie sojowym, następnie w syropie. Już na talerzu posypuję kostki sezamem i szczypiorkiem. Można też kostki w całości uturlać w ziarnach.

Dobrze smakuje z ciemnym chlebem.

przepis zaczerpnięty z www.wegetarianka.blox.pl/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;