Odling
-
Czy wiecie czym jest odling ? Nie znałam znaczenia tego słowa. Tymczasem
odling to szwedzkie słowo oznaczające “uprawę” lub “ogrodnictwo”. W
kontekście o...
poniedziałek, 16 lipca 2012
dania główne,
kuchnia wegetariańska,
przepisy wegetariańskie,
sos sojowy,
tofu
Tofu w złotej panierce
Składniki:
1 kostka tofu naturalnego
3 łyżki mąki kukurydzianej
sos sojowy
syrop z agawy(lub miód)
kilka łyżek oleju do smażenia
podprażone na suchej patelni ziarna sezamu
1-2 gałązki pokrojonego szczypiorku
Wykonanie:
Tofu kroję w kostkę, nie odciskam z płynu, powinno być wilgotne. Panieruję w mące kukurydzianej, tak by każdy bok był nią dobrze pokryty. Wrzucam na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażę po kilka minut z każdej strony do lekkiego zezłocenia. Wykładam na papierowy ręcznik.
Następnie każdą kostkę zanurzam najpierw w sosie sojowym, następnie w syropie. Już na talerzu posypuję kostki sezamem i szczypiorkiem. Można też kostki w całości uturlać w ziarnach.
Dobrze smakuje z ciemnym chlebem.
przepis zaczerpnięty z www.wegetarianka.blox.pl/
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz