niedziela, 15 lipca 2012

Zupa kurkowa




















Składniki:
2 garści kurek (ok. 150 dag)
1 marchew
1 pietruszka
natka pietruszki (ok 2 gałązki)
1 mały por
1/4 selera
natka selera (listki z 2 gałązek)
2-3 ziemniaki
1/2 - 1 kostka warzywna
1 łyżka suszonej włoszczyzny
szczypta pieprzu

2 łyżki masła
4 łyżki mąki
1 łyżka smietany
kilka łyżek wody

Wykonanie:
1. Włoszczyznę z wyjątkiem natki pietruszki) oczyścić pokroić na niezbyt drobne kawałki, a ziemniaki na zgrabną kosteczkę. Wrzucić do garnka z zimną wodą (4-6 szklanek). Gotować wywar na małym ogniu ok 45 minut.
2. Gdy ziemniaki zrobią się miękkie, łyżką cedzakową wybrać włoszczyznę, zostawiając tylko ziemniaki. Dodać kostkę rosołową.
3. W międzyczasie pokroić kurki, a mniejsze zostawić w całości. Na patelki rozpuścić łyżkę masła i usmażyć grzyby. Gdy w garnku będzie już tylko wywar i ziemniaki, wrzucamy do niego usmażone kurki. Dalej gotujemy.
4. Na patelnię wrzucamy łyżkę masła i robimy zasmażkę z mąki, śmietany i wody. Nie ma strachu - jak zostaną grudki to zupa będzie z kluseczkami, co tylko doda jej uroku :) Stopniowo dodajemy zasmażkę do zupy, dokładnie mieszając. Poczekać aż się zagotuje.

Na talerzach posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;