niedziela, 11 listopada 2012

Brukselka w musztardzie

Nie lubię brukselki. Tu jednak musztarda zabija jej gorzkawy posmak, co sprawia, że brukselka, jak dla mnie, może być.
















Składniki:

15 szt. brukselki
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki musztardy np. rosyjskiej
1/2 szklanki wody
olej do smażenia
sól, pieprz
sezam do posypania


Przygotowanie:

Z brukselki odrywam pierwsze listki, odcinam końcówki głąbów, kroję na pół, płuczę pod bieżącą wodą. Gotuję na parze.

Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam brukselki i smażę często mieszając, aż się nieco zabrązowi. Dodaję odrobinę soli i pieprzu. Dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek i rozrobioną w 1/2 szklanki wody musztardę, mieszam, podgrzewam przez ok 2 minuty.

Na talerzu posypuję ziarnami sezamu. Podaję z ziemniakami.

Źródło: www.wegetarianka.blox.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;