Nie lubię brukselki. Tu jednak musztarda zabija jej gorzkawy posmak, co sprawia, że brukselka, jak dla mnie, może być.
Składniki:
15 szt. brukselki
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki musztardy np. rosyjskiej
1/2 szklanki wody
olej do smażenia
sól, pieprz
sezam do posypania
Przygotowanie:
Z brukselki odrywam pierwsze listki, odcinam końcówki głąbów, kroję na pół, płuczę pod bieżącą wodą. Gotuję na parze.
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam brukselki i smażę często mieszając, aż się nieco zabrązowi. Dodaję odrobinę soli i pieprzu. Dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek i rozrobioną w 1/2 szklanki wody musztardę, mieszam, podgrzewam przez ok 2 minuty.
Na talerzu posypuję ziarnami sezamu. Podaję z ziemniakami.
Źródło: www.wegetarianka.blox.pl
Odling
-
Czy wiecie czym jest odling ? Nie znałam znaczenia tego słowa. Tymczasem
odling to szwedzkie słowo oznaczające “uprawę” lub “ogrodnictwo”. W
kontekście o...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz