poniedziałek, 12 listopada 2012

Gruszka i zen




















Składniki:

1/3 szkalnki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
2 gruszki
2-3 łyżki siemienia lnianego
1 plasterek świeżego imbiru
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
1 łyżka melasy
1 łyżka soku z cytryny
ew. orzechy włoskie do posypania

szczypta cynamonu
sól

Przygotowanie:

Kaszę upraż w rondlu szybko mieszając drewniana łyżką. Zalej wodą, dodaj imbir, sól i gotuj. Do tego dania lepsza jest mocno rozgotowana kasza. Po ugotowaniu zostaw jeszcze kilka minut pod przykryciem.

Gruszki przekrój na pół i ugotuj na parze.

Nasiona lnu zmiel w młynku. Zagotuj szklankę wody. Dodaj masło, żeby się rozpuściło. Wsyp zmielone siemię lniane, cynamon, melasę, (teraz upewnij się że nie jest to już wrzątek) miód, sok z cytryny. Dobrze wymieszaj. Na talerzu posyp orzechami włoskimi.

Danie otula puchową kołderką żołądek. Niezwykle delikatne Polecam na stany zapalne jelit itp. problemy.

Źródło: Bożena Żak-Cyran - Energia życia, energia pożywienia. Praktyczne sposoby wzmocnienia zdrowia

1 komentarz:

Anna pisze...

pełnia lata w środku zimy...magia

Prześlij komentarz

 
;