Odling
-
Czy wiecie czym jest odling ? Nie znałam znaczenia tego słowa. Tymczasem
odling to szwedzkie słowo oznaczające “uprawę” lub “ogrodnictwo”. W
kontekście o...
poniedziałek, 12 listopada 2012
dania główne,
imbir,
kasza jaglana,
kuchnia wegetariańska,
melasa,
poduszka dla brzuszka,
przepisy wegańskie,
przepisy wegetariańskie,
siemię lniane
Gruszka i zen
Składniki:
1/3 szkalnki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
2 gruszki
2-3 łyżki siemienia lnianego
1 plasterek świeżego imbiru
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
1 łyżka melasy
1 łyżka soku z cytryny
ew. orzechy włoskie do posypania
szczypta cynamonu
sól
Przygotowanie:
Kaszę upraż w rondlu szybko mieszając drewniana łyżką. Zalej wodą, dodaj imbir, sól i gotuj. Do tego dania lepsza jest mocno rozgotowana kasza. Po ugotowaniu zostaw jeszcze kilka minut pod przykryciem.
Gruszki przekrój na pół i ugotuj na parze.
Nasiona lnu zmiel w młynku. Zagotuj szklankę wody. Dodaj masło, żeby się rozpuściło. Wsyp zmielone siemię lniane, cynamon, melasę, (teraz upewnij się że nie jest to już wrzątek) miód, sok z cytryny. Dobrze wymieszaj. Na talerzu posyp orzechami włoskimi.
Danie otula puchową kołderką żołądek. Niezwykle delikatne Polecam na stany zapalne jelit itp. problemy.
Źródło: Bożena Żak-Cyran - Energia życia, energia pożywienia. Praktyczne sposoby wzmocnienia zdrowia
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
1 komentarz:
pełnia lata w środku zimy...magia
Prześlij komentarz