sobota, 10 listopada 2012

Cebulka po grecku

Składniki:

3-4 małe cebulki
2 łodygi selera naciowego
ew. 1 pomidor
3 łyżki oliwy
3 łyżki płynnego miodu
1 łyżka octu winnego
2 łyżeczki przecieru pomidorowego

sól, pieprz

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulkę w dużych kawałkach. Obsmażać przez 3-5 minut, aż zacznie nabierać brązowej barwy.

Dodać pomidory, przecier pomidorowy, i seler naciowy. Gotować na dużym ogniu 5-6 min.

Dodać miód i ocet winny. Doprawić solą i pieprzem. Przybrać posiekanymi listkami selera naciowego.

Podawać na ciepło lub na zimno. Dobrze smakuje z chlebem.

Źródło: Jenny Stacey - Z kuchennej półeczki. Kuchnia wegetariańska

1 komentarz:

Anna pisze...

słodka,aksamitna bajka...

Prześlij komentarz

 
;