piątek, 9 listopada 2012

Przysmak Baby Jagi

...czyli paprykarz z kaszy jaglanej ;)















Składniki:

2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1 niecała szklanka kaszy jaglanej
2 małe cebule
2 pomidory
1 koncentrat pomidorowy
kilka gałązek natki pietruszki

1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka wysokowitaminowej posypki do kanapek oraz in.
1 łyżka podlaskiej przyprawy dla wegetarian
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka pikantnej papryki
sól, pieprz

Przygotowanie:



1. Włoszczyznę obrać, zalać zimną wodą i gotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu zetrzeć na dużych oczkach.

2. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Usmażyć na złoty kolor. Pomidory sparzyć wrzątkiem, pokroić w kosteczkę i podsmażyć z cebulą.

3. Kaszę jaglana opłukać na sicie. Wrzucić do wody po gotowanej włoszczyźnie. Dodać jeszcze około 1 szklankę zimnej wody. Pogotować ok. 5 min. Odstawić na ok. 20 min. Kasza ma być ugotowana na sypko.

4. Ugotowaną kaszę wymieszać z warzywami i cebulą. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Zapakować do słoiczka. Można przechowywać w lodówce około tygodnia.

W ten sam sposób można przygotować paprykarz na bazie ryżu.

Przepis na podstawie www.olgasmile.com
Animacja Baba Yaga www.animaryna.com/


2 komentarze:

Anna pisze...

rewelacyjny przysmak jagi
baby jagi? ;)

Marta pisze...

Masz rację! Zmieniam zatem za twoją sugestią nazwę dania na mniej banalną ;)

Prześlij komentarz

 
;