czwartek, 8 listopada 2012

Marchewka w groszki w chińskiej sukience














Tempeh można zastąpić wędzonym tofu. Równie dobrze danie smakuje bez tych dodatków.

Składniki:

kilka plastrów tempeh (np. wędzony)
makaron - razowy świderki lub chiński Mie (nudle)
2 marchewki
2 garstki groszku (np. mrożony)
1 mała cebula
2 łyżki oleju sezamowego do smażenia

sos sojowy
curry
kminek
1 łyżeczka startego świeżego imbiru (lub suszony)
pietruszka do posypania

Przygotowanie:

Gotujemy makaron, a w międzyczasie...

olej rozgrzewamy na patelni (lub woku), wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew, następnie poszatkowaną w kosteczkę cebulę i na koniec groszek. Dodajemy przyprawy i sos sojowy. Następnie pokrojony w paseczki tempeh.

Podajemy z makaronem, posypane pietruszką.

Na podstawie: Paul Pitchford - Odżywianie dla zdrowia. Tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu, Galaktyka, Łódź 2010



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;