Odling
-
Czy wiecie czym jest odling ? Nie znałam znaczenia tego słowa. Tymczasem
odling to szwedzkie słowo oznaczające “uprawę” lub “ogrodnictwo”. W
kontekście o...
czwartek, 8 listopada 2012
dania główne,
kuchnia wegetariańska,
przepisy wegańskie,
przepisy wegetariańskie,
tempeh
Marchewka w groszki w chińskiej sukience
Tempeh można zastąpić wędzonym tofu. Równie dobrze danie smakuje bez tych dodatków.
Składniki:
kilka plastrów tempeh (np. wędzony)
makaron - razowy świderki lub chiński Mie (nudle)
2 marchewki
2 garstki groszku (np. mrożony)
1 mała cebula
2 łyżki oleju sezamowego do smażenia
sos sojowy
curry
kminek
1 łyżeczka startego świeżego imbiru (lub suszony)
pietruszka do posypania
Przygotowanie:
Gotujemy makaron, a w międzyczasie...
olej rozgrzewamy na patelni (lub woku), wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew, następnie poszatkowaną w kosteczkę cebulę i na koniec groszek. Dodajemy przyprawy i sos sojowy. Następnie pokrojony w paseczki tempeh.
Podajemy z makaronem, posypane pietruszką.
Na podstawie: Paul Pitchford - Odżywianie dla zdrowia. Tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu, Galaktyka, Łódź 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz