wtorek, 6 listopada 2012

Zupa z suszonych śliwek



Składniki:

1 szklanka suszonych śliwek
1 litr wody
1 jabłko
1 łyżka melasy
cynamon
makaron orkiszowy









Sposób przygotowania:

Śliwki sparzyć, zalać wodą i moczyć przez kilka godzin. Gotować razem z jabłkiem pokrojonym w ćwiartki, aż owoce lekko się rozgotują. Po odstawieniu zupy z ognia, dokładnie ją zmiksować. Przyprawić cynamonem i melasą, ew. solą.

Zupa jest wskazana zwłaszcza jesienią i zimą ze względu na jej właściwości rozgrzewające. Jest lekko przeczyszczająca. Bardzo dobra na stany zapalne jelit i żołądka.

Źródło: Bożena Żak-Cyran "Wzmacniaj odporność prostym pożywieniem"

1 komentarz:

Anna pisze...

słodkie marzenie...

Prześlij komentarz

 
;