Odling
-
Czy wiecie czym jest odling ? Nie znałam znaczenia tego słowa. Tymczasem
odling to szwedzkie słowo oznaczające “uprawę” lub “ogrodnictwo”. W
kontekście o...
środa, 12 grudnia 2012
bezglutenowe,
dania główne,
kuchnia wegetariańska,
przepisy wegańskie,
przepisy wegetariańskie,
ziemniaki
Kluski śląskie z cebulką
Składniki:
(na ok. 35 klusek)
10 średniej wielkości ziemniaków
mąka ziemniaczana
Wykonanie:
1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a następnie gnieciemy tłuczkiem.
2. Płasko ugniatamy ziemniaki w misce, dzielimy na 4 części, jedną część wyjmujemy i "odstawiamy", żeby było wiadomo ile dodać mąki. Potem oczywiście dokładamy z powrotem.
3. W wolne miejsce po części ziemniaków wsypujemy mąkę. Zagniatamy ciasto.
4. Z ciasta formujemy niewielkie okrągłe kluski, palcem wygniatamy w każdej niedużą dziurkę.
5. Wrzucamy kluski do osolonego wrzątku, mieszamy, żeby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię, trzymamy na ogniu jeszcze ok. 2-4 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
6. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy.
7. Na talerzu polewamy kluski tłuszczykiem z cebulką.
Jak mąki ziemniaczanej dodamy trochę więcej, to będą bardziej "żujki", jak mniej - będą przypominać kartacze.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz