środa, 12 grudnia 2012

Kluski śląskie z cebulką




















Składniki:
(na ok. 35 klusek)

10 średniej wielkości ziemniaków
mąka ziemniaczana

Wykonanie:
1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a następnie gnieciemy tłuczkiem.
2. Płasko ugniatamy ziemniaki w misce, dzielimy na 4 części, jedną część wyjmujemy i "odstawiamy", żeby było wiadomo ile dodać mąki. Potem oczywiście dokładamy z powrotem.
3. W wolne miejsce po części ziemniaków wsypujemy mąkę. Zagniatamy ciasto.
4. Z ciasta formujemy niewielkie okrągłe kluski, palcem wygniatamy w każdej niedużą dziurkę.
5. Wrzucamy kluski do osolonego wrzątku, mieszamy, żeby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię, trzymamy na ogniu jeszcze ok. 2-4 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
6. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy.
7. Na talerzu polewamy kluski tłuszczykiem z cebulką.

Jak mąki ziemniaczanej dodamy trochę więcej, to będą bardziej "żujki", jak mniej - będą przypominać kartacze.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;