Odling
-
Czy wiecie czym jest odling ? Nie znałam znaczenia tego słowa. Tymczasem
odling to szwedzkie słowo oznaczające “uprawę” lub “ogrodnictwo”. W
kontekście o...
sobota, 23 lutego 2013
dania główne,
kuchnia wegetariańska,
odzwyczajanie od mięsa,
przepisy wegańskie,
przepisy wegetariańskie,
tempeh
Tempeh po grecku
czyli ryba po grecku bez ryby :)
Składniki:
3 marchewki
1 pietruszka
1/2-1/4 selera
2 cebule
2 ząbki czosnku
1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
1/2 puszki pomidorów
1/2 opakowania tempehu
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka przyprawy do zupy
1 łyżeczka podlaskiej przyprawy dla wegetarian
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka pikantnej papryki
pieprz, sól
Sposób przygotowania:
1. Warzywa ugotować w małej ilości wody z dodatkiem przyprawy do zupy. Zetrzeć na dużych oczkach.
2. Tempeh pokroić na półplastry i podsmażyć. Odłożyć.
3. Cebulę i czosnek poszatkować i podsmażyć, pod koniec dodając czosnek, pokrojone pomidory i przecier.
4. Wszystko dokładnie wymieszać i połączyć, na koniec dodając delikatnie tempeh. Doprawić solą i pieprzem. Zostawić w lodówce "do przegryzienia".
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz