sobota, 23 lutego 2013

Tempeh po grecku














czyli ryba po grecku bez ryby :)

Składniki:

3 marchewki
1 pietruszka
1/2-1/4 selera
2 cebule
2 ząbki czosnku
1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
1/2 puszki pomidorów
1/2 opakowania tempehu

2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka przyprawy do zupy
1 łyżeczka podlaskiej przyprawy dla wegetarian
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka pikantnej papryki
pieprz, sól

Sposób przygotowania:

1. Warzywa ugotować w małej ilości wody z dodatkiem przyprawy do zupy. Zetrzeć na dużych oczkach.
2. Tempeh pokroić na półplastry i podsmażyć. Odłożyć.
3. Cebulę i czosnek poszatkować i podsmażyć, pod koniec dodając czosnek, pokrojone pomidory i przecier.
4. Wszystko dokładnie wymieszać i połączyć, na koniec dodając delikatnie tempeh. Doprawić solą i pieprzem. Zostawić w lodówce "do przegryzienia".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;