piątek, 22 lutego 2013

Szpinakowo-komosowy - kolorowy zawrót głowy :)




















Składniki:
(na 1 porcję)

1/3 szklanka quinoa (komosy ryżowej) lub innej kaszy
3 kulki mrożonego szpinaku
1 jajo
1 marchew
1 łyżka orzechów włoskich
1 ząbek czosnku

kapka octu
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka masła

szczypta gałki muszkatołowej
czarny pieprz
sól

Sposób przygotowania:

1. Szpinak wyjmuję do rozmrożenia.
2. Quinoa gotuję ok. 15 min w 2 szklankach wody z drobno posiekanymi orzechami. Przykryty garnek odstawiam.
3. Marchew trę na małych oczkach. Mieszam z 1 łyżką oliwy i sokiem z cytryny.
4. Posiekany czosnek leciutko podsmażam na oliwie. Dodaję łyżeczkę masła, szpinak i mieszam smażąc na małym ogniu ok. 3 min. Dodaję gałkę muszkatołową.
5. W małym garnku gotuję tyle wody, by przykryła jajko. Gdy się zagotuje, dodaję kapkę octu. Mieszam łyżką, by zrobić wir. Jajko rozbijam do szklanki. Delikatnie wrzucam na wir. Łyżką zbieram rozlane białko, tworząc kuleczkę w wodzie. Przykrywam garnek, zostawiam na małym ogniu na 3 min. Wyjmuję delikatnie łyżką cedzakową.
6. Rozkładam wszystkie składniki na talerzu. Posypuję solą i czarnym pieprzem.

Na podstawie świetnego artykułu o quinoa: http://ulicaekologiczna.pl/zdrowe-jedzenie-odzywianie/orzechowa-quinoa-ze-szpinakiem-jajkiem-w-koszulce-i-marynowana-marchewka/

P.S. Nie polecam dania osobom nie przywykłych jeszcze do "wegetariańskich smaków" ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;