czwartek, 21 lutego 2013

Zupa ufoludka














Składniki:

100g (5 kulek) mrożonego szpinaku
3-4 ziemniaki
1 litr wody
1 łyżka suszonej włoszczyzny
1 łyżka przyprawy do zupy

2 ząbki czosnku lub 1 łyżka tahini
3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sezamowego
4 łyżki sezamu

Sposób przygotowania:

1. Wyjmuje szpinak, żeby się rozmrażał.
2. Ziemniaki zalewam wodą, dodaję włoszczyznę, przyprawy i gotuję aż będą miękkie.
3. Dodaję szpinak i gotuję 3-5 minut (jak był jeszcze zamrożony to chwilkę dłużej).
4. Blenduję, ew. uzupełniam wodą jak zbyt wiele wygotowało się podczas gotowania ziemniaków.
teraz są dwa wyjścia :)
5. Dodaję tahini (wersja słodkawa) lub zmiażdżony czosnek (wersja pikantna).
6. Na talerzu obficie posypuję ziarnem sezamu i polewam oliwą.

WAŻNE! W oliwie rozpuszczają się witaminy A, D, E, K, a sezam jest źródłem wapnia, który neutralizuje działanie kwasu szczawiowego - zob. Szpinak i roślinne źródła wapnia

2 komentarze:

Anna pisze...

Zupa niesamowita ...a sezam w niej...
marzenie Alibaby...

Marta pisze...

Ooo! Zrobiłaś mimo, że z ziemniakami ;)

Prześlij komentarz

 
;