Odling
-
Czy wiecie czym jest odling ? Nie znałam znaczenia tego słowa. Tymczasem
odling to szwedzkie słowo oznaczające “uprawę” lub “ogrodnictwo”. W
kontekście o...
czwartek, 21 lutego 2013
dieta dla mózgu,
kuchnia wegetariańska,
na wzmocnienie,
przepisy wegańskie,
przepisy wegetariańskie,
szpinak,
zupy
Zupa ufoludka
Składniki:
100g (5 kulek) mrożonego szpinaku
3-4 ziemniaki
1 litr wody
1 łyżka suszonej włoszczyzny
1 łyżka przyprawy do zupy
2 ząbki czosnku lub 1 łyżka tahini
3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sezamowego
4 łyżki sezamu
Sposób przygotowania:
1. Wyjmuje szpinak, żeby się rozmrażał.
2. Ziemniaki zalewam wodą, dodaję włoszczyznę, przyprawy i gotuję aż będą miękkie.
3. Dodaję szpinak i gotuję 3-5 minut (jak był jeszcze zamrożony to chwilkę dłużej).
4. Blenduję, ew. uzupełniam wodą jak zbyt wiele wygotowało się podczas gotowania ziemniaków.
teraz są dwa wyjścia :)
5. Dodaję tahini (wersja słodkawa) lub zmiażdżony czosnek (wersja pikantna).
6. Na talerzu obficie posypuję ziarnem sezamu i polewam oliwą.
WAŻNE! W oliwie rozpuszczają się witaminy A, D, E, K, a sezam jest źródłem wapnia, który neutralizuje działanie kwasu szczawiowego - zob. Szpinak i roślinne źródła wapnia
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
2 komentarze:
Zupa niesamowita ...a sezam w niej...
marzenie Alibaby...
Ooo! Zrobiłaś mimo, że z ziemniakami ;)
Prześlij komentarz