niedziela, 24 lutego 2013

Żurek wegetariański




















Składniki:

1 litr wody
4 ziemniaki
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
2 jajka
1/4 litra zakwasu (pół butelki "żurku babuni" z Biedronki)
4 kromki chleba
oliwa
ew. 1 łyżka sosu sojowego
ew. 1/2 opakowania wędzonego tempehu

4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
ew. 1 łyżeczka lubczyku
1 łyżka przyprawy do zupy
5 ziaren czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki kroję w małą kosteczkę i podsmażam przez chwilę na dużym ogniu na oliwie, zalewam wodą, dodaję przyprawy oprócz pieprzu i gotuję aż ziemniaki będą miękkie.
2. Jajka gotuję na twardo i kroję w kosteczkę.
3. Cebulkę kroję na małą kosteczkę i smażę na słodko. Pod koniec dodaję pokrojony w kosteczkę tempeh.
4. Jak ziemniaki będą gotowe, do zupy dolewam zakwas i sos sojowy. Gotuję jeszcze 1 minutę. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek.
5. Na talerzu dodaję cebulkę, jajko, (tempeh), świeżo zmielony pieprz. Podaję z chlebem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;