czwartek, 5 września 2013

Obiadowe placki z dyni

Wszelkie placki w swej czystej formie kojarzą mi się ze śniadaniem, a w zasadzie - letnim śniadaniem :) Jaskrawe poranne słońce wdzierające się łapczywie na kuchenny stół, zwiastując kolejny piękny, upalny dzień. I na tym stole właśnie słodkie placuszki!

Dziś jednak, ba! nie da się ukryć - koniec już lata, więc może dlatego zdecydowanie nie słodkości były mi w głowie. Stąd pomysł na nową wersję placków z dyni - taką, by nadawała się na wrześniowy obiad.




















Składniki
450 dag dyni
1 cebula
1 jajko
4 łyżki mąki
tłuszcz do smażenia

suszony imbir
pieprz czarny
pieprz cayenne
zioła prowansalskie

Wykonanie
1. Dynię obieram, wyrzucam pestki, trę na dużych oczkach.
2. Cebulę kroję w kostkę i zesmażam.
3. Mieszam w misce dynię, jajko, mąkę, cebulę i przyprawy.
4. Smażę placki na złoty kolor z obu stron.

Podaję z kiszonymi ogórkami.

1 komentarz:

Anna pisze...

bursztynowe placki...
jesienne czary...

Prześlij komentarz

 
;