czwartek, 12 września 2013

Makaron tagliatelle z cukinii




















Składniki
(na 2 osoby)

1 mała cukinia
1 szklanka nerkowców
2 ząbki czosnku
2 pomidory
2 suszone pomidory z oleju
garść listków bazylii
sok z 1/2 cytryny
ew. 1 łyżka płatków drożdżowych

1 łyżeczka ziół prowansalskich
pieprz czarny
pieprz kolorowy

Przygotowanie
1. Godzinę wcześniej orzechy zalać ukropem.
2. Cukinię zamienić w cieniutki makaron tagliatelle za pomocą obieraczki do warzyw.
3. Nerkowce, czosnek, pomidory i bazylię zmiksować blenderem, z dodatkiem soku z cytryny, czarnego pieprzu i ziół prowansalskich (można oczywiście zastąpić je świeżymi ziołami, np. rozmarynem, szałwią itp.)
4. Tagliatelle z cukinii ułożyć na talerzach jak makaron. Polać świeżym, gęstym sosem, posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;