wtorek, 15 października 2013

Mleko bez krowy

Otóż rzeczywiście, jak mówi mądre porzekadło ludowe - nie trzeba kupować krowy, żeby napić się mleka... i wbrew pozorom nie o małżeństwie będę się tu dziś rozwodzić, ani nawet o kupowaniu kozy - a o mleku z orzechów ;)




















Składniki
1 szklanka orzechów
4 szklanki zimnej wody
woda do namoczenia orzechów

Wykonanie
1. Kilka godzin wcześniej zalewam orzechy zimną wodą.
2. Po tym czasie orzechy przecedzam na sicie, a wodę wylewam.
3. Orzechy wsypuję do blendera (najlepiej kielichowego) i zalewam 4 szklankami wody. Miksuję aż nie będzie grudek.




















I taraz tak. Jest to jednocześnie przepis na serek wegański. Wystarczy nie blendować zbyt dokładnie. Mleko przecedzić przez szmatkę (pieluchę tetrową). W pieluszce zostanie materiał na serek, a w dzbanku chude mleko. Serek wyciskamy zostawiając w nim jednak trochę mleka i wkładamy do lodówki na noc. Ewentualnie można go potem jeszcze troszkę podpiec i polać oliwą z oliwek.

Produkcja mleka orzechowego z innych orzechów różni się jedynie czasem namaczania. I tak:
mleko z wiórków kokosowych 1-2 godziny
mleko z orzechów nerkowca 2-3 godz.
mleko ryżowe 3 godz.
mleko sezamowe 4-6 godz.
mleko słonecznikowe 6-8 godz.
mleko owsiane (owies lub płatki owsiane) 8 godz
mleko migdałowe 8-12 godz (migdały dobrze jest na sam wpierw zalać wrząkiem na 10 min po czym zdjąć skórki, a potem już procedura standardowa)

Przepis zaczerpnięty z: weganie.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;