czyli dulce de membrillo - przysmak hiszpański, który jada się z serem manchego. Nie jadłam w takim zestawie, ale podejrzewam, że dobrze smakuje po prostu z twardym serem dojrzewającym.
Składniki
2 kg pigwowca lub pigwy
120 ml wody
cukier - ile będzie trzeba :) patrz sposób przygotowania
Wykonanie
1. Pigwę obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Z grubsza posiekać owoce i przełożyć do garnka o grubym dnie, zalewając wodą.
2. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ognień i delikatnie gotować pod przykryciem przez 30 minut. Na koniec czasu gotowania powinno powstać gęste puree.
3. Zmiksować w blenderze albo przecedzić przez sito, aby miało gładszą konsystencję.
4. Zważyć puree i dodać 250 g cukru na każde 500 g puree. Przełożyć puree wraz z cukrem do garnka i gotować bez przykrycia przez 45 minut.
5. Przelać mieszaninę do kwadratowej blaszki do pieczenia (tworząc warstwę grubości ok. 2,5 cm) i odstawić, aby ostygła. Kiedy całkowicie ostygnie, pokroić w prostokąty. Owinąć w papier do pieczenia i przechowywać w szczelnym pojemniku lub prościej wlać do słoiczków, by w nich zastygła galaretka.
Źródło przepisu: allrecipes.pl
Odling
-
Czy wiecie czym jest odling ? Nie znałam znaczenia tego słowa. Tymczasem
odling to szwedzkie słowo oznaczające “uprawę” lub “ogrodnictwo”. W
kontekście o...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz