czwartek, 6 marca 2014

Brokuł w sosie czosnkowym




















Składniki
1 brokuł
1 opakowanie sera feta (270g)
1/2 - 1 mały jogurt naturalny (165g)
2-3 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
pieprz ziołowy Prymat

Wykonanie
1. Brokuła dzielę na różyczki i gotuję na parze 8-10 minut
2. Ser kroję w kostkę
3. Czosnek wyciskam przez praskę i mieszam z majonezem, jogurtem i przyprawami
4. Na talerzu rozkładam brokuł i ser, polewam sosem.

Danie to smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

4 komentarze:

zbieracz minimalista pisze...

wyszło palce lizać :)
będę miał pół brokuła na jutro

zrobilem tak:
pół brokuła, pół fety, gotowanie w dużym garze z małą ilością wody (ale nie znowu bardzo mało)

sos: 3 łyżeczki majonezu, pół duzego jogurtu naturalnego, sporo czosnku + pieprz ziołowy i zioła prowanasalskie

sosu wyszlo sporo ale za to mozna polac wszystko

dodalem tez na wyjetego z garnka brokula maslo - zeby bylo smaczniejsze

Marta pisze...

Znaczy na bogato! ;D Cieszę się, że smakowało.

Wygodnie jest zrobić podwójną ilość (czyli cały brokuł) i tylko pamiętać aby w lodówce przechować sos oddzielnie od reszty dania, np. w słoiczku. Wtedy na drugi dzień jest gotowe danie na zimno już zupełnie bez wysiłku.

zbieracz minimalista pisze...

kolejny dzień i to samo danie - myślę, że proporcje powinny być takie:
1 brokuł, 0.5 fety, szklanka sosu :)

Anna pisze...

Bosko ożywia ciało i umysł...

Prześlij komentarz

 
;