poniedziałek, 3 marca 2014

Ser na desce




















Składniki
(na 1 osobę)

2 kromki razowego chleba
3 plastry sera niebieskiego Lazur
5 owocków winogron
2 orzechy włoskie
1 łyżka masła
ew. kieliszek białego wina

Wykonanie
1. Masło roztapiam na patelni i podsmażam chleb z jednej strony. Następnie przekładam na drugą i nakładam nań plastry sera. Dalej smażę pod przykrywką.
2. Winogrona kroję na ćwiartki, a orzechy dzielę na drobne części lub mielę w młynku do kawy.
3. Chleb wykładam na deskę. Kroję na kwadraty. Każdy posypuję orzechami, kładąc następnie winogrono.
4. Wbijam wykałaczki. Podaję w towarzystwie białego wina (najlepiej słodkiego o nucie miodu, wanilii, suszonych owoców...) lub Porto.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;