niedziela, 28 października 2018

Krewetki w pikantnym sosie mango




















Składniki
(ilości na 1 osobę)
200 g krewetek (najlepiej obrane i obgotowane)
50 g (mała porcja) 100 g (duża porcja) czarnego ryżu
sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki przecieru z mango
1/3 - 1/2 ostrej papryczki cayenne
2 ząbki czosnku
2 - 3 łyżki masła
natka koperku (lub kolendry)
dobra sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie
1. Nastawiam ryż do gotowania (ok 25 minut)
2. Krewetki opłukuję
3. Rozgrzewam suchą patelnie, wrzucam krewetki i czekam aż wyparuje większa część wody. Wtedy dodaję masło i zaczynam smażyć krewetki wraz z drobniutko pokrojoną papryczką cayenne. Trwa to jakieś 5-7 minut
4. Jak krewetki są już prawie usmażone, wrzucam rozgnieciony w prasce czosnek, sok z cytryny i przecier z mango
5. Dodaję sól i pieprz, smażę uważnie mieszając jeszcze ok 5 minut
6. Odlewam ryż, nakładam danie na talerze i posypuję natką koperku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;