Składniki
wykopany korzeń chrzanu
ocet jabłkowy (sporo go schodzi)
sól
cukier biały
kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
gorąca woda przegotowana (kilka łyżek)
majonez do podania
chustka do przykrycia ust i nosa - można też trzeć na zewnątrz lub otworzyć okno podczas tarcia
wyparzone słoiczki
Wykonanie
!! Najpierw korzeń chrzanu po wyszorowaniu szczoteczką wkładam do miski z wodą i pozostawiam na noc lub dłużej
1. Obieram korzeń chrzanu
2. Do miski nalewam odrobinę octu jabłkowego, polewam też nim tarkę (małe oczka te co do placków ziemniaczanych)
3. Przykrywam chustką nos i usta - trę chrzan co chwila dolewając octu na chrzan. Cały czas ma być wilgotny
4. Dodaję cukier, sól i kwasek do smaku - mieszam
5. Dodaję 2-3 łyżki wody ustalając właściwą konsystencję
6. Pakuję od razu do słoiczka,żeby nie wietrzał, nie czekając na całą ilość, jeśli mam więcej chrzanu.
Przed podaniem mieszam z ulubionym majonezem w proporcjach 1:5
Odling
-
Czy wiecie czym jest odling ? Nie znałam znaczenia tego słowa. Tymczasem
odling to szwedzkie słowo oznaczające “uprawę” lub “ogrodnictwo”. W
kontekście o...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz