piątek, 6 listopada 2020

Wegańska zupa Pho!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Składniki
wywar warzywny (może to być dowolny rosół)
makaron ryżowy
tofu wędzone (1 opakowanie na 2 osoby)
imbir (świeże kłącze)
marchew
ew. limonka (lub cytryna)
szczypior gruby (z cebulki szalotki) 
czerwona papryczka (świeża lub suszona)
ew. natka kolendry
sos sojowy
olej sezamowy lub konopny
sezam (jasny i czarny)

Wykonanie
1. W oddzielnym garnku gotuję makaron
2. W drugim garnku zagotowuję rosół
3. Na suchej patelni podprażam sezam
4. Kroję tofu w grubą kostkę i smażę na patelni na oleju
5. Świeżą marchew i imbir kroję w wąziutkie  słupki
6. Szczypior i papryczkę w krążki, limonkę w ósemki wraz ze skórką (sparzyć i wyszorować przedtem)
7. Do miski składam sezam, usmażone tofu i wszystkie pokrojone warzywa oprócz limonki, skrapiam olejem i dodaję sporą ilość sosu sojowego. Mieszam - taka prosta marynata.
8. Do każdej miseczki na zupę nakładam makaron, w/w składniki marynaty. Zalewam rosołem. Posypuję kolendrą i dodatkowo świeżym szczypiorem oraz kolendrą. Dokładam po 2 kawałki limetki na miseczkę.
 
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;