piątek, 6 listopada 2020

Owoce morza w śmietanie


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Składniki
250g mieszanki owoców morza
4 garstki makaronu uszka (najlepiej. uszka Lubella) 
2 ząbki czosnku
330 ml (1 duży kubek) śmietany 30%
1/2 łyżki stołowej pieprzu kolorowego do zmielenia na świeżo
natka pietruszki
2-3 łyżki masła klarowanego

Wykonanie 
1. W oddzielnym garnku gotuję makaron
2. W garnku z grubym dnem (lub na patelni) roztapiam klarowane masło i smażę (wcześniej rozmrożone) owoce morza
3. W międzyczasie pieprz rozcieram w moździerzu, a natkę szatkuję jak najdrobniej
4. Jak owoce są już dobre, dodaję przeprasowany czosnek i dosłownie chwilkę smażę mieszając
5. Dolewam połowę śmietany, mieszam i gotuję na małym ogniu do zgęstnienia sosu
6. Odlewam makaron i dodaję do owoców morza. Dodaję resztę śmietany, mieszam i gotuję do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu.
7. Po wyłączeniu gazu dodaję pieprz i pietruszkę. Mieszam. Gotowe do podawania!

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;