Składniki
1,5 szklanki suchej ciecierzycy lub 3 puszki gotowej
1 szklanka ryżu (basmanti lub jaśminowy)
1 puszka mleka kokosowego / 400 ml
1 puszka pomidorów krojonych
1 puszka pomidorów krojonych
1 cebula
2 gałązki selera naciowego
2 marchewki
3 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżeczka gorczycy
musztarda
1/2 łyżeczki soli
olej
1/2 łyżeczki soli
olej
1 łyżeczka kuminu, zmielonego
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta płatków chili
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta płatków chili
szczypta cynamonu
Wykonanie
1. Na noc moczymy ciecierzycę, a następnego dnia gotujemy ok 1,5 godziny 2 razy wylewając wodę na początku
2. Cebulę pokroić w kostkę, na dnie dużej patelni rozgrzać olej. Dodać
cebulę, gorczycę i sól, smażyć na średnim ogniu przez 4 – 5 minut.
3. Do podsmażonej cebuli dodać kumin, kurkumę, chili oraz cynamon.
Zamieszać, smażyć przez kilkanaście sekund i dodać kokosowe mleko,
pomidory, sos sojowy oraz cukier. Zwiększyć ogień na maksymalny
i gotować przez 5 – 8 minut, czyli do momentu, aż sos się lekko zagęści
4. W drugim garnku ugotować ryż
5. Pokroić w cienkie słupki seler naciowy i marchewkę
4. Do sosu odać odsączoną ciecierzycę, zmniejszyć ogień na średni i gotować
przez 5 minut
Ciecierzycę w sosie podawać z ryżem w towarzystwie marchewki i selera naciowego :)
Smaczenego!
Przepis na podstawie "Jadłonomia"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz