piątek, 8 stycznia 2021

Chrupiąca sałatka ze skwarkami


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Składniki
(na 2 osoby)

6 gałązek selera naciowego
1/3 ananasa
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki orzechów włoskich lub pekan
kawałek sera (cheddara lub parmezanu)
1 opakowanie (150g) cieniutko krojonego boczku surowego wędzonego
masło do smażenia

Składniki na sos:
oliwa z oliwek
miód wielokwiatowy
musztarda
ocet balsamiczny lub jabłkowy

Wykonanie:
1. Rodzynki zalać wrzątkiem w szklance
2. Zrobić sos
3. Selera pokroić w plasterki, ananasa w małe kawałki, ser zetrzeć na cieniutkie płatki
4. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki
5. Boczek podrzeć wrzucać na patelnię na dużym ogniu i smażyć kilka chwil na maśle
6. Odsączyć rodzynki wrzucić do pozostałych składników w misce, wymieszać
7. Okrasić boczkiem wraz z tłuszczykiem, zalać sosem
 
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;