piątek, 11 listopada 2022

Bułeczki cynamonowe

 



 

 

 

 

 

Składniki

Ciasto
1 szklanka ciepłego mleka
2 jajka
70 g roztopionego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
25 g drożdży (1/4 opakowania)
ok 4 szklanki mąki pszennej
oraz 2 łyżki roztopionego masła do posmarowania rozwałkowanego ciasta
 
Nadzienie 
1 szklanka brązowego cukru
1 opakowanie cynamonu
1 łyżka roztopionego masła

Syrop korzenny
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
3 liście laurowe
2 goździki
suszone kwiaty bławatka do posypania
 
Wykonanie ciasta
1. W misce wymieszać mleko, drożdże, cukier i roztopione masło. Dokładnie wymieszać.
2. Dodać jajka i roztrzepać.
3. Dodać mąkę i wyrobić ręką ciasto drożdżowe przez 3-5 minut
4. Przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny (aż podwoi objętość).
5. Zrobić nadzienie i syrop korzenny.
* Włączyć piekarnik i rozgrzać do 200 stopni  
* Przygotować blachę z wysokimi ściankami, wyłożyć ją papierem do pieczenia, niczym nie smarować. 
6. Stół oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, rozwałkować w prostokąt lub prostokąty (w zależności jakiej wielkości mają być bułeczki).
7. Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem (2 łyżki).
8. Na tym rozłożyć równomiernie nadzienie. 
9. Zwinąć w rulon i pociąć w poprzek na ok 3 cm kawałki.
10. Rozstawić ruloniki pionowo w blasze, tak by się nie dotykały (urosną!) :)
11. Piec 15-20 minut w 200 stopniach (na 4 u nas)
12. Ciepłe bułeczki w blasze tuż po wyjęciu z piekarnika, posmarować syropem korzennym i posypać płatkami kwiatów.
 
Wykonanie - Nadzienie
W miseczce wymieszać cukier, cynamon i roztopione masło.

Wykonanie - Syrop
Cukier, wodę i przyprawy zagotować i pozostawić do ostygnięcia.
 
Mniam! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
;