Składniki:
0,5 kg dyni
1 ziemniak
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 selera
1 ząbek czosnku
kawałek korzenia imbiru
2-3 cebule
0,5 szklanki ryżu
natka pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia
łyżka oliwy do polania zupy
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować w osolonej wodzie.
Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoto.
Dynię obrać ze skóry i pokroić w kawałki. Ziemniaki, marchewkę, seler oraz pietruszkę obrać i pokroić w dużą kostkę. Wszystko to wrzucić do garnka i zalać wodą do przykrycia warzyw. Dodać 1-2 łyżki podsmażonej cebulki. Gotować ok. 30 min. Pod koniec gotowania dodać imbir, pieprz, sól, ew. dodatkowe przyprawy. Gotową zupę zblendować.
Na talerzach dodaję ryż, posypuję podsmażoną cebulką i natką pietruszki. Dodaje kapkę dobrej oliwy.
Uwaga! Zupa jest treściwa i dość ciężka.
Przepis z: www.olgasmile.com
1 komentarz:
pyszna...
Prześlij komentarz